«موقعیت مهدی»
- روحالله زمانی، ژیلا شاهی، معصومه ربانی نیا، هادی حجازی فر، وحید آقاپور، وحید حجازی فر
- هادی حجازی فر
- جنگی، درام
- ۱۶ اسفند ۱۴۰۰
خلاصهی فیلم
فیلم سینمایی «موقعیت مهدی» به کارگردانی هادی حجازیفر و تهیهکنندگی حبیب والینژاد،اولین ساخته سینمایی هادی حجازیفر محصول سیمافیلم است.
موقعیت مهدی نخستینبار در ۱۸ بهمن ۱۴۰۰ در چهلمین جشنوارهٔ فیلم فجر و در بخش سودای سیمرغ به نمایش درآمد.این فیلم در این مراسم از ۱۴ نامزدی برندهٔ پنج جایزه از جمله سیمرغ بلورین بهترین فیلم شد.
موقعیت مهدی نخستین ساخته هادی حجازی فر محسوب می شود که ابتدا در قالب مینی سریالی برای تلویزیون ساخته شد و حالا قرار است یک نسخه سینمایی از آن در جشنواره فیلم فجر به نمایش در بیاید. حجازی فر که در سال های اخیر با بازی اش مورد توجه منتقدان و تماشاگران قرار گرفته و با نویسندگی فیلمنامه فیلم «آتابای» هم خوش درخشیده، حالا در اولین تجربه کارگردانی اش مورد قضاوت تماشاگران قرار می گیرد.
فیلم “موقعیت مهدی” روایتگر زندگی فرمانده لشگر عاشورا از ترک مدیریت شهرداری تا شهادت در قامت فرمانده لشگر عاشورا در عملیات بدر در زمستان ۱۳۶۳ است. مهدی باکری، شهردار ارومیه بعد از شماتتهای یک پیرزن سیلزده، خدمت را نه در شهرداری که در بازگشت به سپاه و عزیمت به جبهه میبیند.
در خلاصه داستان «موقعیت مهدی» آمده است:
مهدی باکری، فرمانده لشگر ۳۱ عاشورا از برادر کوچکترش حمید میخواهد علیرغم مشکلاتی که برایش پیش آمده به منطقه برگردد و در کنار او باشد. حمید میپذیرد و همراه میشود. حالا بعد از عملیات خیبر، مهدی باید تنها به خانه برگردد…
.
در این فیلم هادی حجازی فر ژیلا شاهی وحید حجازی فر معصومه ربانی نیا وحید آقاپور و روحالله زمانی به هنرمندی پرداخته اند
سایر عوامل فیلم عبارتند از؛
مدیر تولید و جانشین تهیهکننده: عبدالله شهباززاده، مدیر فیلمبرداری: وحید ابراهیمی، تدوین: حسین جمشیدی گوهری، طراح صحنه: امیر زاغری، موسیقی: مسعود سخاوتدوست، طراح لباس: بهزاد آقابیگ، طراح چهرهپردازی: شهرام خلج، طراحی و ترکیب صدا: مهرشاد ملکوتی، حسین ابوالصدق، صدابردار: مسیح حدپور سراج، طراح جلوههای ویژه میدانی: ایمان کرمیان، طراح جلوههای ویژه بصری: محمد برادران، عکاس: علی نیکرفتار، دستیار اول کارگردان: وحید شیخلر، منشی صحنه: محسن بهاری، برنامهریز و بازیگردان: ابراهیم امینی، مجری طرح: سجاد نصرالهی، روابط عمومی: زهرا دمزآبادی
به گزارش خبرنگار ایلنا، نشست خبری فیلم سینمایی «موقعیت مهدی» به کارگردانی هادی حجازیفر و تهیهکنندگی حبیبالله والینژاد ، روز یکشنبه ۱۷ بهمن در خانه رسانه واقع در سالن همایشهای برج میلاد، با حضور عوامل فیلم و اصحاب رسانه برگزار شد.
در ابتدای نشست خبری فیلم «موقعیت مهدی» با اجرای حامد مهربانی، هادی حجازیفر نویسنده، کارگردان و بازیگر این فیلم درباره ایفای نقش شهید مهدی باکری گفت: در ابتدا برای بازیگری نقش شهید مهدی باکری به من پیشنهاد بازیگری شد. باتوجه به شناختی که به لشکر عاشورا ۳۱ داشتم، گفتم باید خودم این فیلم را بسازم تا بازی هم کنم. تولید «موقعیت مهدی» ۱۲ بار متوقف شد اما عوامل پای کار ایستادند.
حبیبالله والینژاد با اشاره به حمایت بنیاد مستضعفان بیان کرد: نهاد و سازمانهایی پیشنهاد ساخت این فیلم را داشتند اما بنیاد مستضعفان کمکهای بسیاری به ما برای ساخت فیلم «موقعیت مهدی» کرد.
هادی حجازیفر در پاسخ به این پرسش که آیا نسخه سینمایی فیلم «موقعیت مهدی» نسخه کوچک شده سریال تلویزیونی شهید باکری است یا خیر، توضیح داد: از ابتدای ساخت «موقعیت مهدی» هم بنا بر تولید یک نسخه فیلم سینمایی بود. خیلی از سکانسها مختص به نسخه سینماست و در نسخه تلویزیونی وجود ندارد. برخی خبرهایی قبل از جشنواره فیلم فجر منتشر شد که نسخه سینمایی خلاصه تلویزیونی است؛ درحالی که این دو کاملا از جنسهای متفاوت هستند. موضوع یکی است اما پرداخت، دکوپاژ و روایت تفاوت دارد.
وی افزود: رویاها و ضعفهایی در کارگردانی دارم. در واقع «موقعیت مهدی» را با قلبم و تمام اعتقاداتم ساختهام. البته این را بگویم که قبل از این فیلم، قرار بود اثر دیگری را بسازم که منتفی شد.
این کارگردان عنوان کرد: از ابتدای کار، به تمام عوامل تاکید کردم که از عملیاتهای جنگی، میخواهم سند بسازیم. حتی در نوع شهید شدن کاراکترها، تلاش کردیم که بازسازی کنیم و کاملا واقعی باشد. خیلی از لباسهایی که در فیلم «موقعیت مهدی» بر تن من و بازیگران دیگر بود، از انبارهای پلمپ شده ارتش و… پیدا کردیم.
حبیب والینژاد تهیهکننده این فیلم عنوان کرد: آقاهادی مثل خود آقا مهدی عمل کردند همیشه از همه جلوتر بودند و در ساخت زحمت کشیدند، وقت گذاشتند و به همه ما گفتند پای کار بیایید.
حجازیفر در پاسخ به این پرسش که چه میزان بودجهای خرج فیلم و سریال «موقعیت مهدی» شده است، تشریح کرد: ۴۰۰ دقیقه مفید سریال و یک فیلم سینمایی ساختهایم. کل بودجه ما ۳۰ میلیارد بوده است که ۱۰ میلیارد آن صرف ادوات و سربازان شد. کل فضای عملیات را بازسازی کردیم و از نظر من همچین کارهایی لازم است ساخته شوند تا آدمهای تصمیمگیر بیدار شوند. دو سال است که برای تک تک این فشنگها دویدم و التماس کردم و اجازه ندادیم که یک ریال ناحق مصرف شود.
این کارگردان عنوان کرد: در این سالن اصلاً امکان شنیده شدن صدای خوب نیست، در سالنهای استاندارد مطمئناً صدای فیلم را بهتر خواهید شنید، از اول هم که کار را شروع کردیم به بچههای صحنه، لباس، گریم و.. تاکید کردم که میخواهم یک سند تصویری از دو عملیات بدر و خیبر به جا بگذاریم. همه این تصاویر بر اساس پژوهشها بود، یک جا هم ایرانی برخورد کردیم و از یک شبکه آمریکایی که عملیات خیبر را فیلمبرداری کرده بود، بخشهایی را دزدکی فیلمبرداری کردیم، حتی نحوه افتادن بچهها، جنس خاک، نحوه شهادت بچهها و… را کمایراد طراحی کردیم، خیلی از لباسهایی که تن ما بود از انبارهای متروکه سپاه و ارتش برداشتیم، خیلی از آنها هنوز آثار شیمیایی و خون خشک شده داشتند، این شاید امتیازی نباشد اما سعی کردیم رعایت کنیم.
وی درباره اینکه چرا نمایی از پیروزی از عملیات نیست، گفت: جنگ ما یک وقتهایی شکست و یک وقتهایی پیروزی داشت، به نظرم حماسه زمانی معنا پیدا میکند که روی دیگر سکه را هم ببینیم اینکه تحت شدیدترین فشارها مقاومت کردند روح حماسه وجود دارد پس ما از تصاویر آشنا پرهیز کردیم، آن پلانی که مهدی آرپیجی میزند را خودم دوست ندارم، در تدوین آن را گذاشتیم، برخی جنبهها را البته در سریال داریم.
بازیگر نقش شهید مهدی باکری در پایان اظهار کرد: مطمئن بودیم که «موقعیت مهدی» فیلم تلخی میشود و برای این که این فضا را بهتر کنیم کمی طنز را وارد داستان کردیم. لشکر ۳۱ عاشورا، لشک ترکهاست و تنها دو نفر فارس زبان میان آنها بود. نمیتوانستیم فیلم را به زبان دیگری جز ترکی که زبان خود آن رزمندهها بود، بسازیم.